Svečano otvoren 15. Festival tolerancije

Svečano otvoren 15. Festival tolerancije

Sinoć je u zagrebačkom kinu Studentskog centra svečano otvoren 15. Festival tolerancije, kulturno – edukativni program koji potiče na promišljanje i stvaranje tolerantnijeg društva. Festival je otvoren koncertom austrijskog artpop dvojca Dramas, čija se minimalistička i duboko dirljiva glazba ispreplitala s atmosferičnim zvukovima sintesajzera i bubnja.

Nakon koncerta, gledatelji su mogli pogledati norvešku dramu Izdani, redatelja Eirika Svenssona, film prati iskustva židovske obitelji koju nakon što ih uhićuju deportiraju u Auschwitz.

Posjetitelji su mogli pogledati i video instalaciju naslova Mi., produciranu pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska, koja je nastala u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, odnosno pod režijskom palicom jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, Jure Pavlovića. Namjera instalacije bila je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe.

Otvorenje je uveličala i posebno emotivna violinska izvedba posvećena pokojnom Branku Lustigu, a izveo ju je iznimno talentirani i nagrađivani student violine Matej Mijalić. Izveo je glavnu glazbenu temu iz filma Schindlerova lista. Svečanom otvaranju prisustvovali su: izaslanica Predsjednika RH gđa. Melita Molić, izaslanica Ministrice kulture i medija RH gđa. Anuška Deranja Crnokić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, g. Tomislav Paljak, pučka pravobraniteljica, gđa. Tena Šimonović Einwalter, izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Gordan Bosanac, izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba gđa. Rada Borić, Veleposlanik Republike Izrael, Nj. E. g. Ilan Mor, Veleposlanik Mađarske, Nj. E. g. Csaba Demcsak, predstavnici gradskih ureda grada Zagreba, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, gđa. Anna Rich i brojne druge ugledne osobe iz javnog i kulturnog života.

"Iznimno mi je drago da već 15. godina zagovaramo toleranciju, potičemo posjetitelje na promišljanje i na promjenu paradigme. Konstruktivnim diskusijama možemo postati otvorenije društvo, društvo spremnije na toleranciju drugačijih, i na potpuno prihvaćanje manjina. Možemo postati bolje društvo. Pred nama je 10 dana vrhunskog filma, izložbi, koncerata i diskusija, pred nama je najtolerantniji program do sada. Uživajte s nama i na Bundeku i u kinu SC narednih 10 dana, a toleranciju živite 365 dana u godinu." Izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, te zahvalila suradnicima, partnerima i donatorima na podršci i pozvala publiku da uživaju u 10 dana besplatnog vrhunskog programa .

U 20.00 Bundekom će odzvanjati melodije banda Vlatko Stefanovski trio. Nakon dugo vremena Vlatko Stefanovski Trio svira u Zagrebu te će po prvi put izvosti open air koncert na Bundeku, na kojem će premijerno predstaviti svoj novi album, ali će zasvirati i neke od najvećih hitova jedne od najoriginalnijih i najpoznatijih grupa iz ex Yu – Leb i Sol.

Danas u filmskom programu u 18.00h možete pogledati film Čopor redatelja Tomaš Plensky-a. Film prati darovitog šesnaestogodišnjeg golmana s dijabetesom koji se priključuje novoj hokejskoj momčadi, gdje postaje autsajder koji se bori sa sve gorim i jačim provalama vršnjačkog zlostavljanja.

U 20.30 možete pogledati odličnu komediju Ninjababy. Radnja prati glavnu glumicu koja prekasno saznaje da je trudna sa osobom s kojim je imala romantičnu vezu za jednu noć. Kako ona nije spremna postati majkom, stvari se kompliciraju, no tu se pojavljuje Ninjababy, animirani lik koji joj zagorčava svakodnevicu.

U 21.30 na programu je odličan glazbeni film Rockfield: Studio na farmi, redateljice Hannah Berryman. Film prati dvojicu braće u zabačenom velškom selu koji unatoč pripremama da preuzmu obiteljsko gospodarstvo sanjaju da se bave glazbom. Dolaze na hrabru ideju da izgrade studio na tavanu svoje farme i počnu snimaju vlastite melodije. Životinje se izbacuju iz staja, a glazbenici useljavaju u bakinu gostinsku sobu. Nehotice, oni osnivaju prvi nezavisni studio za snimanje u vlastitoj kući: Rockfield.

Program je besplatan.

Fotografije visoke rezolucije fotografa Sanjina Kaštelana i Jana Serdara pronađite na linku: https://we.tl/t-ZxgLLRcos2

Objavljeno: July 2nd, 2021

Search