Suze i ovacije za Brundibár u Jasenovcu

Suze i ovacije za Brundibár u Jasenovcu

Vikend u Jasenovcu obilježila je dječja opera Brundibár, u režiji Krešimira Dolenčića i Hrvoja Korbara, a u vrlo emotivnoj izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice. Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu ove dječje opere češkog skladatelja Hansa Kráse s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Opera se odigrala čak četiri puta u dva dana, u gotovo nestvarnoj atmosferi, na livadi pred Memorijalnim centrom Jasenovac, svega par stotina metara od "Kamenog cvijeta", koji je kao pozadina bio dio scenografije. Predstavama su nazočili NJ.E. Ilan Mor, veleposlanik Izraela koji nam je vidno potresen nakon izvedbe rekao: "Ovo je za mene bilo jedno vrlo emocionalno iskustvo, ali sam sretan kada vidim koliko je mladih došlo pogledati Brundibár, priču s važnom porukom, da se zajedništvom svako zlo može zaustaviti." Izvedbi su svjedočili i Jaroslav Kamas, konzul Republike Češke, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj uz glasnogovornika Jana Kapića, Nathalie Linow, savjetnica za kulturu veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Estelle Halimi-Dagron, savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost veleposlanstva Francuske, Ivan Marić, izaslanik ministra Gordana Radmana Grlića, Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Marija Mačković, izaslanica Hrvatskog sabora, Dženana Kalamujić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, Rada Borić ispred zagrebačke Gradske skupštine, Ivona Nemeth, izaslanica župana Sisačko – moslovačke županije i Sanja Sarnavka, predsjednica Zaklade Solidarna. Ispred veleposlanstva SAD-a bili su Cameron Millard, Drew Giblin, Vanja Ratković i privremeni otpravnik poslova Mark Fleming koji je nakon izvedbe izrazio svoj ponos i zadovoljstvo što je mogao poduprijeti ovako važan događaj, te istaknuo kako će i u budućnosti nastojati podupirati projekte usmjerene k promicanju tolerancije.

Iza novog uprizorenja Brundibára, osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića stoje i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, dječji zbor Zvjezdice s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibár.

"U godini kada obilježavamo 80 godina od rušenja zagrebačke sinagoge, u godini kada svjedočimo sve većim izazovima mira i prihvaćanja, ovom smo izvedbom Brundibára u Jasenovcu komemorirali nevine žrtve ustaškog i nacističkog ražima, pokazali mladima zanimljive i drugačije načini edukacije i podsjećanja na strahote Holokausta koje su se dešavale u Europi, ali i na području Hrvatske. Izvesti Brundibár na Spomen području Jasenovac nešto je što je pokrenulo i osnažilo cijelu ekipu i dalo nam snagu da pripremimo i izvedemo posebno emotivne dvije izvedbe. U trenutku kada se većini publike zasuze oči, kada ovacije traju 10-tak minuta, a u publici sjede najvećim dijelom mladi, u tom trenutku znamo da smo uspjeli u svom cilju. Zahvaljujem iz dubine srca cijelom timu, a posebno Krešimiru Dolenčiću, Hrvoju Korbaru, Božidaru Peričiću, Zoranu Pribičeviću i Giti, Luciji, Teni i svim čarobnim Zvjezdicama na ovom neopisivom životnom iskustvu koje život čini posebnim." poručila je Nataša Popović, producentica opere i direktorica Festivala tolerancije te pozvala sve koji smatraju da se Brundibár treba izvesti ponovno u Zagrebu i u drugim mjestima i gradovima da im se pridruže i pomognu ostvariti tu veliku želju svih nas.

Izvedbe dječje opere Brundibár izvodile su se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited, a program se izvodio pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, projekt je sufinanciran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške), te uz potporu Grada Zagreba i podršku JUSP Jasenovac, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Jadran film d.d.

Fotografije: Bojan-Haron Markičević

Objavljeno: October 4th, 2021

Search