Mi. na društvenim mrežama

Mi. na društvenim mrežama

Film redatelja Jure Pavlovića "Mi." nastao je u sklopu dugogodišnje suradnje UNHCR-a Hrvatske i Festivala tolerancije – JFF Zagreb na temu osvještavanja domaće javnosti o problemima izbjeglica i izbjeglištva u svijetu, posebice u Hrvatskoj.

Kao odgovor na ovo goruće suvremeno globalno pitanje Festival tolerancije – JFF Zagreb već nekoliko godina djeluje kroz zapažene umjetničke intervencije poput izložbe fotografija "Oni//They", izložbe dizajnerskih plakata "ReD" te izložbe računalno generiranih 2D holograma "U fokusu" istaknutih hrvatskih ilustratora. Prirodan slijed aktivnosti Festivala bila je izrada filma.

Nakon što su se kroz druge projekte komunicirale individualne sudbine (Oni//They), globalne činjenice (ReD) i skriveni podteksti (U fokusu) "Mi." odlazi korak dalje i isprepliće hrvatsko izbjegličko naslijeđe iz dvadesetog stoljeća s trenutnom svakodnevicom koja je za naš kontekst začudno neosjetljiva za ljude koji traže spas od progona. Dvojica Hrvata u društvu Iračanke i Sirijca ne govore toliko o činjenicama koliko o vlastitim emocijama. Jakša Miličić prije no što je postao gradonačelnik Splita spas od Drugog svjetskog rata je pronašao u Egiptu, u El Shattu. Pedeset godina kasnije današnji prvak HNK-a Zagreb, Igor Kovač, morao je bježati iz rodne Slavonije... Tim putevima posljednjih su godina morali krenuti Hanna i Odaj. Njihove su misli i sjećanja razoružavajuće svjedočanstvo osobnih trauma, ali i nepokorenog vitalizma.

Vještim spojem arhivskih materijala i minimalističkih, in your face snimaka Jure Pavlović, jedan od naših najznačajnijih redatelja mlađe generacije, snimio je moćan, angažiran video rad koji je svoju premijeru imao na Svjetski dan izbjeglica u Starom gradu Dubovac u Karlovcu. Nakon kadrova izbjeglica na tvrđavi okruženoj šumama "Mi." je projiciran tijekom Festivala tolerancije, a sada, u predblagdansko doba u kojem se slavi rođenje još jednog izbjeglice, okreće se društvenim mrežama i internetskim prostranstvima.

Zahvaljujemo UNHCR-u Hrvatska i Gradu Zagrebu na potpori u ostvarivanju ovog projekta.

MI.

Objavljeno: December 25th, 2021

Search