Edo Maajka i Quo vadis, Aida? oduševili publiku za kraj

Edo Maajka i Quo vadis, Aida? oduševili publiku za kraj

Ovog je vikenda zaključeno ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije, festivala koji već 15 godina promiče toleranciju u našem društvu. Ove su godine posjetitelji imali priliku pogledati 51 film, što je gotovo 3000 filmskih minuta, poslušati 12 koncerata, pogledati 3 izložbe, prisustvovati 3 Tolerance Talk diskusiji i 1 predstavljanju knjige. Za ovogodišnje izdanje ostvarena je i suradnja s umjetnikom Silviom Vujičićem, koji je za festival napravio ekskluzivnu modnu liniju. Ovogodišnji bogat program, kroz deset dana festivala, posjetilo je više od 10.000 posjetitelja

"Iznimno mi je drago da smo u pandemijsko doba, već drugu godinu za redom uspjeli organizirati festival koji je iz godinu u godinu sve posjećeniji. Unatoč promjeni lokacije, posjetitelji su s nama, jer kvalitetnim sadržajem privlačimo publiku svih uzrasta. Veselimo se idućoj godini, za koju smo već započeli s pripremama. Hvala svima koji su i ove godine bili uz nas" istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Posljednjeg dana u programu su posjetitelji mogli pogledati film Svetica nemogućeg. Film prati blizance tinejdžere Paula i Tita, djevce i ilegalne imigrante u New Yorku. Oni se mole svecu zaštitniku izgubljenih slučajeva da izgube djevičanstvo. Odraslost, vjeruju, izliječit će sve njihove brige. Kada upoznaju Kristin, žustru Hrvaticu koju utjelovljuje Tara Thaller, zaljubljuju se, uvjereni da su pronašli 'onu pravu'. No Kristin se bori s vlastitim demonima i žrtvuje sve za svoje poimanje ljubavi.

Nakon njega, na programu je bio film SpaceBoy. Stigavši u novi grad s tatom, Jim, daroviti jedanaestogodišnjak sudjeluje na prirodoslovnom natjecanju s novom razrednom kolegicom Emmom. Jim je nagovara da potajno izgrade pravi balon na zrak. U želji da ostvari očev san i otputuje u svemir, Jim je uvlači u avanturu koja ih zbližava.

Nakon Spaceboya, posjetitelji su mogli poslušati koncert Ede Maajke. Edu Maajku ne treba posebno predstavljati: regionalno je poznati reper čije pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu i ljudima općenito. Edo je sa svojim bandom sastavljenim od vrhunskih instrumentalista (Yogi Lonich, Mario Rašić, Toni Starešinić i Mirsad Dalipi) nastupio pred dupkom punim Bundekom 

Na programu je bila i crna komedija Planet. Film istražuje suvremeno siromaštvo, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri. Kći je prisiljena vratiti se kući nakon očeve smrti, gdje se iznova povezuje sa svojom ekscentričnom majkom, trudeći se da zadrže privid srednjestaleškog života dok im prijeti deložacija.

Čast da zatvori festival u glazbenom smislu pripala je međunarodno poznatom DJ Ludvigu koji je globalno zapažen kao skladatelj, producent i tekstopisac projekta Ludvig & Stelar, s izdanjima na prestižnoj glazbenoj etiketi Cafe del Mar te samostalnim izdanjima za elitne izdavače kao što su PlattenBank, Baroque, Bonzai, Clinique i Toolroom. 

15. izdanje festivala zatvorio je film Quo vadis, Aida?, redateljice Jasmile Žbanić. Film prati prevoditeljica za UN u gradiću Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme grad, njezina se obitelj nađe među tisućama građana koji traži sklonište u UN-ovom kampu. Upoznata s pregovorima, Aida ima insajderski pristup ključnim informacijama koje mora prevoditi. Što čeka njezinu obitelj i narod – spas ili smrt? Koji potez povući? To je ujedno bila i prva projekcija tog filma na velikom ekranu u Hrvatskoj.

Objavljeno: July 12th, 2021

Search