Dijalogija ušla u novu školsku godinu

Dijalogija ušla u novu školsku godinu

Pitanje koje je mnoge roditelje mučilo ovoga tjedna – što sa svojom djecom kad nisu u školi – za polaznike Dijalogije nije vrijedilo. Dijalogija je u svojem prvom izdanju u školskoj godini 2021/22. posjetila čak deset škola iz svih krajeva Hrvatske. Više od dvjesto učenika i njihovih profesora imalo je priliku pogledati film, poslušati kratka izlaganja stručnjaka a potom i razgovarati s posebnim gostom – mladim izbjeglicom iz Irana koji je u Hrvatskoj dobio novi dom, prijatelje i ono najvažnije: sigurnost i zaštitu. 

Dijalogiju na temu integracije izbjeglica posjetila je i Dajana Ravlija, socijalna radnica Isusovačke službe za izbjeglice koja je sudionicima programa opisala rad svoje udruge ali još i važnije: položaj izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu. Nakon pogledanog filma u kojem je Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatske, iznio brojne iznimno zanimljive podatke slijedio je razgovor s mladim hrvatskim Irancem Yazdanom koji je sjajan primjer uspješne integracije izbjeglica u naše društvo. Inspirativni je Yazdan nadahnuo školarce na brojna pitanja i komentare pa je na kraju školski sat Dijalogije umjesto 45 minuta trajao više od sat vremena.

Ovotjednu Dijalogiju su posjetili učenici sljedećih osnovnih škola: Ante Kovačića (Marija Gorica), Centar (Rijeka), Dragutina Kušlana (Zagreb), Ivana Gundulića (Dubrovnik), Ivana Rangera (Kamenica), Josipa Badalića (Graberje Ivanečko), Marije i Line (Umag), Vladimira Nazora (Pazin), Svetog Petra (Orehovac) i Špansko Oranice (Zagreb).

Program Dijalogije na temu integracije izbjeglica nastao je uz potporu UNHCR-a Hrvatske, Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Objavljeno: November 4th, 2021

Search