Dijalogija posjetila Križevce, Lučko, Odru, Oranice i Špansko

Dijalogija posjetila Križevce, Lučko, Odru, Oranice i Špansko

Problem izbjeglica je globalan i gorući: pričajmo o tome.

Nakon pogleda u prošlost i tematiziranje holokausta Dijalogija se prošlotjednim izdanjem okrenula današnjici, odnosno globalnom i gorućem problemu sve većeg broja izbjeglica. Devet razreda iz osnovnih škola Vladimir Nazor (Križevci), Lučko, Odra i Špansko-Oranice imali su priliku putem online platforme Dijalogija pogledati kratki film u kojem su upoznali dječaka iz Irana koji je dobio azil u Hrvatskoj, a potom s njim i razgovarati.

U stručno moderiranom programu sudjelovali su Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR Hrvatska koji je istakao da su osnovne zadaće UNHCR-a spašavanje života, zaštita prava i osiguravanje bolje budućnosti za izbjeglice. Za zaštitu izbjeglica je ključno da svatko ima pravo tražiti azil, te da se onima za koje se utvrdi da su proganjani pruži utočište, odnosno azil. Ispred Isusovačke službe za izbjeglice sudjelovala je Martina Prokl kao predstavnica nevladine organizacije koja provodi programe dvosmjernog procesa integracije izbjeglica i azilanata u lokalnu zajednicu.

Neki od dojmova nakon provedenog programa:

"Film koji smo gledali bio mi je tužan, a u isto vrijeme sretan. Tužan mi je bio zato što ljudi moraju bježati iz svoje domovine, a sretan zato što su našli mir i sreću u Republici Hrvatskoj. Drago mi je što je dečku, koji je govorio, ovdje lijepo i što se može obrazovati. Divim mu se što govori hrvatski jako dobro, a ovdje nije ni dvije godine."

"Meni se ovaj film svidio i dirnuo me. Jer svaki čovjek bi trebao imati jednaka prava i slobodu. Mislim da bi se ovaj videozapis trebao dalje proširiti da bi ljude potaknuo na razmišljanje o boji kože, o rasi, vjeri, izgledu itd.“

"Film je pokazao kroz koje poteškoće izbjeglice prolaze i da su oni koji ostanu u Hrvatskoj sretniji ovdje od nekih koji su rođeni u Hrvatskoj."

OŠ OdraNa Dijalogiji od 18. ožujka sudjelovalo je gotovo dvije stotine učenika i njihovih profesora iz četiri osnovne škole.

Nit vodilja stvaranja online platforme naziva Dijalogija: pričajmo o tome bila je želja da se već dobro poznati i prihvaćeni programi o holokaustu, integraciji osoba s invaliditetom, integraciji izbjeglica te o suzbijanju međuvršnjačkog nasilja prilagode novim uvjetima te da se profesorima osigura kvalitetan, inovativan, uvijek dostupan materijal s provjerenim informacijama kojeg mogu koristiti u svojoj nastavi, posebice kao nadopunu programu građanskog odgoja. Platforma je dostupna od studenog 2020. te nudi brojne filmove i originalne didaktičke materijale.

Platformi se može pristupiti uz prethodnu predbilježbu na: katarina@festivaloftolerance.com

Dio programa Dijalogije posvećen izbjeglicama odvija se u suradnji i uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska, Agencije UN-a za izbjeglice, Grada Zagreba - Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Ministarstva znanosti i obrazovanja i HEP grupe d.d.

Objavljeno: March 23rd, 2021

Search