Dijalogija krenula u hrvatske škole

Dijalogija krenula u hrvatske škole

Edukacijom o holokaustu otvoreno novo (online!) poglavlje Festivala tolerancije

Prvo online Edukacijsko jutro organizirano u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu i Institutom za vanjsku kulturnu politiku Savezne Republike Njemačke održao je 25. studenog dr.sc. Matthias Hass iz Memorijalnog i obrazovnog centra Kuće Konferencije u Wannseeu u Berlinu. Tematiziralo je progon i ubijanje europskih Židova, a nakon predavanja učenici su imali priliku razgovarati s profesorom Hassom i postaviti mu pitanja na online platformi Google Classroom.

„Pitanja hrvatskih učenica i učenika bila su vrlo dubokoumna te su pokazala da su se prethodno intenzivno bavili poviješću. Informacije o tome koje se pouke iz prošlosti mogu iskoristiti u današnjem svijetu pokazuju da učenici očekuju pomoć i upute za svoj vlastiti angažman. Mislim da je vrlo važno da mladi u Hrvatskoj i cijeloj Europi imaju mogućnost da se intenzivno bave poviješću nacionalsocijalizma i holokausta. Pogotovo kroz razmjenu mišljenja o prošlosti s osobama iz drugih zemalja imaju priliku učiti jedni od drugih te biti otvoreni prema drugim pogledima na prošlost. U razgovoru s drugima učimo jedni od drugih te stječemo bolje razumijevanje za perspektive koje nam se često čine stranima“, istaknuo je dr. sc. Hass.

Na Dijalogiji će se redovito dodavati novi sadržaji poput obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u siječnju. Moći će se pogledati i filmovi ”Lea i Darija” i ”Dječje carstvo” redatelja Branka Ivande, ”Jasenovački memento” Bogdana Žižića i ”Takva su pravila” Ognjena Sviličića. U pripremi su i filmovi u produkciji Festivala tolerancije – ”Skriveno djetinjstvo”, svjedočanstvo preživjele holokausta Vesne Domany Hardy i priča mladića koji je dobio azil u Hrvatskoj.

Objavljeno: November 25th, 2020

Search