Filmski program

Filmski program

14. FESTIVAL TOLERANCIJE

Prvi i posljednji hrvatski filmski festival u 2020. godini u online izdanju donosi selekciju uspješnih i intrigantnih filmova prikazivanih i nagrađivanih na brojnim renomiranim svjetskim festivalima. Filmovi su dostupni prema programu te samo za registrirane korisnike.

Filmski program Festivala tolerancije čine aktualni filmovi prikazani na najznačajnijim svjetskim festivalima i nagrađeni najprestižnijim nagradama.

Spektar

Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme. U programu Spektar prikazujemo filmove visokih produkcijskih standarda te istodobno lako razumljivih i naglašeno atraktivnih, dakle, namijenjenih široj publici. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivane na prestižnim festivalima.​

Ugriz stavrnosti

Tematski kontekst Festivala tolerancije diktira selekciju filmova koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i ključne suvremene, ali i povijesne društvene probleme pa bi tako Festival bio nezamisliv bez dokumentarnih filmova. Program nazvan Ugriz stvarnosti u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu koju dobar dokumentarac uvijek ima, a cilj je prikazati globalnost i univerzalnost individualnih problema.

Tolerancija na rubu

Filmovi u ovoj festivalskoj sekciji su filmovi jakoga autorskog rukopisa i potpisa, oni su kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije je da su krajnje originalni i snažni. Tolerancija na rubu je novi program Festivala tolerancije koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim filmovima, tj. filmovima koji svojim stilskim i sadržajnim značajkama ne pripadaju srednjostrujaškom stvaralaštvu, odnosno uobičajenom festivalskom programiranju.

Idemo dalje

Iako se primarno vezuje uz industriju zabave, virtualna stvarnost više ne živi samo u tom području. Umjetničke instalacije, dokumenti prostora i razdoblja, čitavi svjetovi postaju dostupni publici koja se putem njih od pasivnog promatrača pretvara u aktivne sudionike. VR medij je i medij neposrednijeg iskustva što je za Festival tolerancije posebice zanimljivo, pogotovo kad govorimo o projektima kojima je cilj kod publike pobuditi empatiju, odnosno izazvati katarzu.

Partneri


Search