Artematizacija - integracija izbjeglica

Artematizacija - integracija izbjeglica

Posljednji službeni podaci iz UNHCR-a 2023. govore kako je u svijetu više od 117 milijuna izbjeglica a predviđa se još 2.4 novih izbjeglica u 2024. Može se reći da su 1.5 % svjetskog stanovništva izbjeglice od toga 40% svih izbjeglica u svijetu su djeca. Kako sve više izbjeglica živi i školuje se u Hrvatskoj, potrebno je razviti osjetljivost prema životnim okolnostima osoba koje su bile prisiljene napustiti svoje domove te naučiti kako se s empatijom odnositi prema njima. Tu je poseban naglasak na djeci i mladima koji nemaju još dovoljno životnog iskustva da bi znali uzroke zbog kojih osobe postaju izbjeglice, ali su upravo oni voljni učiti i promišljati o položaju u kojem se nalaze druge osobe. Strateški plan UNHCR-a 2022-2026 upravo govori o sve većim potrebama za integracijom i kulturom dobrodošlice, najviše se posvećujući djeci i ženama, ne samo zbog većeg broja izbjeglica nego i zbog prisutne velike diskriminacije i nerazumijevanja okolnosti preseljenja i općenito manjka empatije. Integracija izbjeglica dinamičan je i složen dvosmjeran proces koji je specifičan za potrebe i mogućnosti svakog pojedinca i svake lokalne zajednice. Društvo domaćin te javne i privatne institucije moraju uložiti napor kako bi dočekali izbjeglice i zadovoljili njihove potrebe, a same izbjeglice da se prilagode novoj okolini bez odricanja vlastitog kulturnog identiteta. Kada se izbjeglice osjećaju sigurno, samouvjereno i dobrodošlo, tada mogu ulagati u svoju novu zemlju boravišta i dati vrijedan doprinos društvu. Udruga je od 2018. provedbeni partner UNHCR-a za integraciju izbjeglica te uživo (na terenu i preko upitnika) vidi veliku potrebu za edukacijom i smanjenjem ksenofobije te promoviranjem pozitivnih izbjegličkih narativa kroz edukacije i druge aktivnosti. Odgovarajuća podrška, motivacija, upoznavanje s lokalnom kulturom i prihvaćanje nove društvene okoline mogu donijeti veliku obostranu korist.

Edukacije provodimo u partnerstvu s UN-ovom agencijom za izbjeglice - UNHCR-om Hrvatska. Od 2018. godine kroz naše edukacije je prošlo više od 5000 učenika iz cijele Hrvatske.

Filmovi na platformi Dijalogija: integracija izbjeglica (Moji snovi, moja prava; Crveni kovčeg) i priča mlade osobe koja je dobila azil u Hrvatskoj.


Search