Kako su birali selektori?

Kako su birali selektori?

17. Festival tolerancije

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije: Ugriz Stvarnosti, Spektar, Mali koraci i Samo kratko, a selekciju su napravili Snježana Tribuson i Boško Picula, uz programsku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Na sedamnaestom Festivalu tolerancije, koji će se održati od 23. do 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, te od 24. do 28. siječnja u Dokukinu KIC, i ove nas godine očekuje selekcija iznimnih i višestruko nagrađivanih filmskih ostvarenja, a koja publika najvećim dijelom neće imati prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji.

Boško Picula svoj je zadatak selekcije filmova za ovogodišnji Festival Tolerancije nazvao u isto vrijeme i velikim izazovom i velikim zadovoljstvom. “Među mnogobrojnim naslovima koji su se u proteklih godinu-dvije istaknuli svojim umjetničkim viđenjem tolerancije kroz različite aspekte suvremenog društva i povijesnih iskustava, pravo je zadovoljstvo bilo gledati i otkrivati iznimne autorske pristupe iz niza svjetskih kinematografija. Pritom je najveći izazov bio odlučiti se za ograničen broj radova koji će na najbolji način zrcaliti ne samo konkretno vrijeme u kojem su ti radovi nastali, nego i kontekst svijeta u kojem živimo, a kojemu uistinu treba oživljavanje tolerancije kao načina života. Od obiteljskih odnosa do onih međunarodnih. Od zastrašujuće prošlosti do zloslutne sadašnjosti i budućnosti. Od požrtvovnosti pojedinaca do globalno usmjerenih akcija.

Niz ovogodišnjih filmova na Festival stižu sa sjajnim nagradama i percepcijama diljem svijeta. To potvrđuju već sami filmovi za svečano otvaranje, kratkometražni igrani film Crveni kofer, nominiran za Oscara te još uvijek aktualni pobjednik Sundance Film Festivala, dugometražni igrani film Tisuću i jedan. Svi su festivalski naslovi posebni na svoj način, među njima i radovi također nominirani za nagradu Američke filmske akademije, kratki Ivalu i Stranac na vratima, zatim dokumentarci Dvadeset dana u Mariupolju, Propupali ljudi i Tata i tatica, priče o holokaustu i njegovim posljedicama SHTTL i Obračunavanja te primjerice nagradama ovjenčani Tjelešce, Savršeni dani i Disco Boy s našim Leonom Lučevom. Ovo je i Festival tolerancije, i prigoda da se tolerancija promiče – svaki dan”.

Selektorica ovogodišnjeg Festivala Tolerancije Snježana Tribuson naglasila je kako su izabrani filmovi u skladu s namjerama festivala koji promiče toleranciju koja je tako potrebna u današnje vrijeme, ali su istodobno i umjetnički vrijedni, kvalitetni i iznimno dojmljivi filmovi. “Nastojali smo da teme budu raznolike pa su izabrani filmovi o vršnjačkom nasilju, pravima i jednakosti žena, besmislu rata, Holokaustu, problemima izbjeglica, narušenim odnosima unutar obitelji.” Iako su svi odabrani filmovi koje smo izabrali vrijedni, selektorica je upozorila na nekoliko filmova “Sabotaža, hibridni,  dokumentarno- animirani film o heroizmu žena u koje su kao prisilne radnice radile na proizvodnji streljiva u logoru Auschwitz - Birkena, zatim The Other End of the Street, kratki igrani film koji govori o vršnjačkom nasilju i animirani film Chicken for Linda koji sa jednakim zadovoljstvom mogu gledati i roditelji i djeca. Film je duhovit, brz, sa zanimljivim, neočekivanim anegdotama i likovno je vrlo lijep, šaren i veseo”.

Objavljeno: January 21st, 2024

Search