Boris Ljubičić dizajnirao originalne plakate za osnovne škole

Boris Ljubičić dizajnirao originalne plakate za osnovne škole

Ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić dizajnirao je originalne plakate za osnovne škole s porukum o važnosti tolerancije i uvažavanja među ljudima bez obzira na različitosti, a sama izložba dio je programa “Artematizacija - umjetnost razumijevanja”, koji provodimo s UNHCR-om, Agencijom UN-a za izbjeglice. Tijekom 2023. i 2024. izložba će biti postavljena u 40 osnovnih škola diljem Hrvatske.

Izložbu smo učenicima i javnosti predstavili u Osnovnoj školi Horvati u zagrebačkom kvartu Knežija. Izložbu su otvorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich i direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

Osnovna škola Horvati u kojoj je izložba predstavljena ima bogato iskustvo uključivanja djece izbjeglica u obrazovni proces, ali i lokalnu zajednicu. Učenik iz Sirije čija je obitelj dobila međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, tijekom predstavljanja je rekao: „U Hrvatskoj se osjećam sigurno, kako se zbog rata u Siriji nisam osjećao. Mnogi su članovi moje obitelji napustili Siriju, neki su otišli u Njemačku, neki u Tursku, moja sestra s mužem u Austriju, a moj brat i ja smo došli u Hrvatsku. Sada volim Hrvatsku i smatram je svojom zemljom. Uvijek pokušavam pričati sa svojim prijateljima u školi, kako bih što prije naučio hrvatski jezik.”

„Plakatima želimo potaknuti dijalog o ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Vjerujemo da to može doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju između učenika izbjeglica i njihovih novih domaćina, što će pridonijeti uključivijem društvu“,  rekla je na predstavljanju izložbe predstavnica Anna Rich.

„Ova kampanja slavi različitosti i četvrta je u nizu izložbenih inicijativa koje smo do sada pokrenuli u suradnji s UNHCR-om Hrvatska, no po prvi puta ulazimo u školske hodnike i učionice. Želimo okruženje u kojemu se svi, bez obzira na to tko su i otkuda su došli, osjećaju dobrodošlo i poštovano u našoj sredini. Različite perspektive i iskustva mogu nam pomoći u razvoju i kreativnom suočavanju s izazovima, a različitost daje snagu koja nas čini boljim ljudima.”, izjavila je direktorica Nataša Popović.

Uz izložbu plakata bit će pripremljeni i edukativni materijali koji će nastavnicima i učiteljima služiti u nastavi i drugim predmetnim područjima.

Program je financijski podržao i Grad Zagreb.

Objavljeno: December 18th, 2023

Search