Zašto je tolerancija potrebnija više nego ikada do sada?

Zašto je tolerancija potrebnija više nego ikada do sada?

Na nedavno održanoj press konferenciji na kojoj je predstavljen bogati program 16 Festivala tolerancije
Boško Picula, koji je uz Snježanu Tribuson ovogodišnji filmski selektor, rekao je kako filmovi koji su ove godine razmatrani i u konačnici selektirani u program Festivala tolerancije svjedoče da je načelo tolerancije potrebnije u cijelom svijetu no ikada ranije, barem kada govorimo o posljednjim godinama.

“Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način.”

Više od 41 filmska projekcija očekuje posjetitelje ove godine na Bundeku od 30.06. do 03.07., s početkom u 16h, a odabranim filmovima koji nose snažne poruke saznajte više u našem FILMSKOM PROGRAMU.

Objavljeno: June 21st, 2022

Search