Edukativni program

Edukativni program

17. Festival tolerancije

1. Edukacijska jutra: Svjedočanstvo preživjele, edukacija za mlade

„Nije to baš bilo tako“- O poricanju, iskrivljavanju i suočavanju


Uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Film: Jedan život // One life  , Velika Britanija, James Hawes (1'49'', 2023)

Vrijeme i mjesto: 26.9. 2024 u 10:00, Polivalentna dvorana Providurove palače, Zadar

Na prvom izdanju Festivala tolerancije u Zadru nastavljamo s programom Edukacijska jutra kojemu je cilj približiti mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojega podrijetla. Nakon filma učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy. Vesna Domany Hardy, povjesničarka umjetnosti, prevoditeljica i novinarka, još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao supruga Britanca Malcolma Hardyja, zaposlenog u British Councilu, živjela je u Pakistanu, Francuskoj i Italiji. Od devedesetih živi u Londonu, gdje kao freelancer piše za različite židovske časopise. 

Kroz proučavanje Holokausta učenici mogu razumjeti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti te prepoznati važnost tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijega jedini ispravan način života u modernom svijetu.

Vrijednost Edukacijskih jutara još je veća budući da je svake godine u Hrvatskoj sve manje živućih koji su preživjeli Holokaust, a oni koji prepričavaju mladima svoja iskustva, mogu se nabrojiti tek na prste jedne ruke.

 

2. Film i diskusija: Artematizacija- integracija izbjeglica, edukacija za mlade

Nada daleko od kuce: djeca izbjeglice /Hope far from home: refugee children

Uz potporu UNHCR-a Hrvatska

Film: Sirena // The Siren, Sepideh Farsi (1'40'', 2023.)

Vrijeme i mjesto: 27.9.2024. u 11:00, Polivalentna dvorana Providurove palače, Zadar


U raspravi sudjeluju / The debate participants are:

Nagham Oufan,  mlada djevojka iz Sirije / a young girl from Syria

Volonterka iz Ukrajine

Monika Čavlović, savjetnica Ureda pučke pravobraniteljice

Moderator: 

Program je namijenjen razvijanju empatije, solidarnosti, ali i kritičkoga razmišljanja kod djece i mladih a sve kako bi se mlade potaknulo na angažman protiv predrasuda. 

Više od polovice svjetskih izbjeglica su djeca. Mnogi će cijelo djetinjstvo provesti daleko od kuće, ponekad odvojeni od obitelji. Neki među njima su preživjeli nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, iskorištavanje, bili žrtve trgovine ljudima ili vojnog regrutiranja, bilo da je to bio razlog zbog kojega su bili prisiljeni pobjeći ili su tome bili izloženi na putu do sigurnosti. Što za njih znači biti izbjeglica? Kakvo je njihovo iskustvo izbjeglih osoba u Hrvatskoj? Zašto nam je izazovno prihvatiti drugo i drugačije? I najvažnije – što možemo učiniti kako bismo pružili dobrodošlicu i olakšali uključivanje u lokalnu zajednicu izbjeglicama koje u Hrvatskoj ponovno izgrađuju svoje živote? Ovo su pitanja o kojima će tijekom Tolerance Talka svoja razmišljanja podijeliti djeca, jedno s iskustvom izbjeglištva.  


Search