Prvi Festival tolerancije Crna Gora

1.Festival tolerancije Crna Gora

(1-3 studeni 2014)

Ideja o organiziranju Festivala tolerancije u Crnoj Gori začeta je 2013. godine prilikom posjeta predsjednika Festivala Branka Lustiga i direktorice Festivala Nataše Popović Budvi, Podgorici i Cetinju, a, nakon intenziviranja kontakta s Ministarstvom kulture Crne Gore, početkom 2014. godine dogovorena je suradnja na ovom projektu. Kao lokacija održavanja Festivala odabrano je Cetinje, sjedište Ministarstva kulture, prijestolnica i jedno od glavnih kulturnih središta u državi. Time je Crna Gora postala peta država u kojoj je organiziran program Festivala tolerancije. 

Festival tolerancije Cetinje bio je sačinjen od filmskog programa, koji se u cijelosti održao u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, najstarijoj kazališnoj instituciji u Crnoj Gori, te Edukacijskog jutra, realiziranog u Ministarstvu kulture.

 

Press konferencija

Konferencija kojom je najavljen Festival održala se 31. listopada u multimedijalnoj dvorani Ministarstva kulture. Medijima su se obratili Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture te Nataša Popović i Branko Lustig. Gospođa Milić je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se nakon Rijeke, Beograda, Sarajeva i Beča, Festival predstavlja i na Cetinju, imajući u vidu kulturno-povijesni značaj i temeljne ljudske vrijednosti koje Cetinje baštini. Na konferenciji je prvi put u inozemstvu službeno prikazan promotivni film Festivala pod nazivom „Zašto Festival tolerancije?“ u trajanju od 26 minuta, kojim se objašnjava odakle uopće potreba za manifestacijom ovakve vrste.

 

Filmski program

Festival tolerancije crnogorskoj se publici premijerno predstavio s 11 filmova, od čega su četiri bila igrana, tri dokumentarna te četiri kratkometražna. Prilikom selekcije programa, posebno se pazilo da budu obuhvaćene sve forme (prikazana su i dva animirana filma), domaća i međunarodna produkcija (prikazana su dva filma hrvatske proizvodnje ‘Igre’ i ‘Neke stvari ne treba sakriti’ te slovenski film hrvatske redateljice ‘Naš posao’), nagrađivani filmovi (predstavljeni su filmovi ‘Sačuvati obraz’ i ‘Dama s broja 6’, koji su 2012. odnosno 2014. godine dobili Oscara u kategoriji kratkometražnog igranog filma) te da se postigne kombinacija ponajbolje ocijenjenih filmova s prijašnjih izdanja Festivala tolerancije Zagreb te novih filmova koje Udruga još nigdje nije prikazala.

Tako su se na programu našla dva igrana filma koje će zagrebačka publika u sklopu Festivala tolerancije vidjeti tek 2015. godine: ‘Colette’, jedan od najautentičnijih filmskih prikaza Auschwitza nastao po romanu proslavljenog Arnošta Lustiga, koji je i sam bio zatočen u koncentracijskim logorima, te ‘U potrazi za mađioničarem’, jedan od 10 

trenutno najpopularnijih filmova izraelske produkcije koji je interesantan po tome što ulogu preživjelog holokausta igra arapski glumac Makram Khoury, koji je za nju dobio i nagradu Izraelske filmske akademije. Udruga polaže regionalna distribucijska prava na film ‘U potrazi za mađioničarem’ te se uskoro kreće s njegovim plasmanom u kina širom regije.

 

Festival je otvoren ‘Sarinim ključem’, filmom koji je na Festivalu tolerancije Zagreb 2012. godine osvojio nagradu publike za najbolji igrani film, a jednako je dobro bio prihvaćen i u Cetinju.

Svim posjetiteljima filmskog programa i Edukacijskih jutara na svim izdanjima Festivala tolerancije dijeljeni su glasački listići, preko kojih se s ocjenama od jedan do pet ocjenjivala kvaliteta programa.

Na filmske projekcije u Zetskom domu došlo je ukupno 306 posjetitelja, koji su visokim ocjenama nagradili sve filmove, a najbolje ocijenjeni bili su ‘Sačuvati obraz’ s besprijekornih 5.0 te ‘Sarin ključ’ s tek malo nižih 4.92. 

 

Edukacijsko jutro

Edukacijsko jutro za mlade Cetinjane održano je 3. studenog u multimedijalnoj dvorani Ministarstva kulture. Na programu je sudjelovalo 150 učenika iz dvije osnovne škole te tri srednje škole. Program se sastojao od prikazivanja dugometražnog igranog filma ‘Dječak u prugastoj pidžami’, ekranizacije istoimenog romana o dječaku Bruni, sinu zapovjednika u koncentracijskom logoru, čije će zabranjeno prijateljstvo sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice imati neočekivane posljedice, te predavanja Branka Lustiga. Nadovezavši se na film, Lustig je mladima govorio o nehumanim životnim uvjetima s kojima su se nosili logoraši, izdvojivši neke epizode koje su mu se posebno urezale u pamćenje. Dao im je preporuke za druge iznimne filmove koji obrađuju ovu tematiku te predavanje završio s porukom da je prihvaćanje različitosti ključ sretnog i kvalitetnog suživota te napretka u današnjem društvu. Učenici su sa zanimanjem popratili jednosatno izlaganje, a sjajno su reagirali i na film, kojem su dali prosječnu ocjenu od čak 4.89. 

 

O partneru

Ministarstvo kulture kao resorni organ Vlade Republike Crne Gore obavlja poslove uprave koji se odnose na: razvoj i unaprjeđenje kulture i umjetničkog stvaralaštva; osiguranje materijalne osnove za djelatnosti kulture; praćenje istraživanja u oblasti kulture; književno i prevoditeljsko, glazbeno i scensko stvaralaštvo; likovne umjetnosti i dizajn; filmsko stvaralaštvo i stvaralaštvo u oblastima drugih audio-vizualnih medija; muzejsku djelatnost; zaštitu kulturnih dobara i kulturnog nasljeđa, uređivanje i održavanje spomenika, spomen obilježja i upravnu kontrolu u oblastima za koje je Ministarstvo kulture osnovano.

Ministarstvo kulture Crne Gore prvi je put surađivalo s Udrugom na predavanju Branka Lustiga 2013. godine na Cetinju na temu Zagreb – Hollywood. Kooperacija je proširena organizacijom Festivala tolerancije. 

Ministarstvo kulture osiguralo je prostor, logističku i tehničku podršku za izvođenje programa, dolazak, odlazak i unutrašnje transfere članova Udruge, smještaj, print plakata i letaka, foto-usluge, snimanje, press-clipping i svečani koktel te je poslalo pozive školama za sudjelovanje na programu Edukacijskih jutara, kao i uzvanicima za svečano otvaranje Festivala.

 

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb