Općenito

“Tolerancija nije samo moralna dužnost”

(iz definicije UNESC-a)

Festival Tolerancije, osnovan prije 10 godina u Zagrebu, postupno je širio svoje djelovanje, ne samo programski, već i geografski, izvan granica Republike Hrvatske, do susjednih nam zemalja - Austrije, Srbije, Crne Gore, BiH te Slovenije. Koncept kulturno-edukativnog karaktera pokazao se izuzetno uspješnim, što dokazuju i podaci o više od 100 000 posjetitelja koji su prisustvovali filmskim projekcijama, gotovo 15 000 mladih koji su sudjelovali na čak 35 Edukacijskih jutara na temu Holokausta i tolerancije, organiziranih u suradnji sa školama, fakultetima i jedinicama lokalne samouprave, te mnogim posjetiteljima koncerata i izložbi organiziranih s ciljem privlačenja što raznolikije publike i pružajući mogućnost široj javnosti da vlastitim jezikom i primjerima, progovore o (ne)toleranciji. 

 

Glavni dio programa FOT Podgorica u tri festivalskih dana donosi: 


Program otvara kratki film hrvatskih autora Zlatka Boureka i Pavla Staltera "Bečka krv", koji predstavlja autorovo vlastito sjećanje na početak 2. svjetskog rata, a vizualno je inspiriran umjetnošću Otta Dixa i Georga Grosza, nakon čega slijedi projekcija filma Burhana Qurbanija "We are young, we are strong", koji problematizira ksenofobne ispade i nerede koji su se dogodili u novo ujedinjenoj Njemačkoj, u Rostocku 1992. godine, priča prikazana kroz tri različite osobe i tri različita pogleda na situaciju. 

"U tišini" i "Čovjek koji je spasio Louvre" samo su neki od sjajnih filmova koji su izuzetno dobro primljeni na 9. Festivalu, a koji će biti prikazani u Podgorici, uz nekoliko novih filmova. 

Održat će se 2 panel diskusije i debate, koncept koji se pokazao izuzetno uspješnim u dosadašnjim izdanjima; zatim 2 Edukacijska jutra; izložba o Antimasonskim plakatima koja će se moći razgledati KIC "Budo Tomović".

 

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

 

Information template.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb