Edukacijska jutra

Briga o mladima, prepoznata od organizatora Festivala tolerancije kao najznačajniji segment u razvoju demokratskoga društva, posebice u današnje vrijeme, u kojem smo svjedoci porastu nasilja među maloljetnicima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, često prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas 2009. godine na uvođenje novog obrazovnog programa - Edukacijskih jutara. Riječ je o programu kojim se želi mladima govoriti o strahotama holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta te problem ekstremizma, na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij, predavanja stručnjaka te svjedočanstva preživjelih. Povijest holokausta i ekstremizma predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta i grupa koje šire mržnju, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. 

Tijekom posljednjih 8 godina, Edukacijska jutra organizirana su više od 65 puta u 6 različitih država (Hrvatskoj, Austriji, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori), a na njima je sudjelovalo više od 18.500 mladih. Program redovito dobiva potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Jedno Edukacijsko jutro već je uspješno organizirano u suradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore 2014. godine u Cetinju, a u sklopu Festivala tolerancije Podgorica donosimo dva nova.

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

2. Festival tolerancije Crna Gora / Podgorica, KIC (Velika sala)

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

30.05.2016. 12:00

Program će započeti prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme Drugog svjetskog rata. Poslije filma gosp.

2. Festival tolerancije Crna Gora / Podgorica, KIC (Velika sala)

Mirko Ilić:
Simboli mržnje

31.05.2016. 11:00

Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač, održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb