OTKUD CENTAR TOLERANCIJE

OTKUD CENTAR TOLERANCIJE

24.01.2018.

Mnogi se pitaju otkud Centar tolerancije i zašto baš na mjestu "stare uljare"? Odabir nije slučajan a sam objekt gotovo je jednako zanimljiv kao i priča koja ga prati...

 

Prvu hrvatsku tvornicu ulja osnovao je istaknuti Zagrepčanin Samuel David Aleksander (1862. – 1943.) koji potječe iz utjecajne židovske obitelji. Tijekom Drugog svjetskog rata i početka holokausta, Aleksander i supruga su našli utočište u sanatoriju u Klaićevoj ulici. Tamo su preselili 1942. i to ni manje ni više, nego kod doktora Đure Vranešića, poznatog po herojskim djelima skrivanju i spašavanja preko 80 ljudskih života od kojih su mnogi bježali pred progonom židova, baš poput Aleksandera. Zahvaljujući tome njegova priča ima i sretan kraj jer je Aleksander mirno umro u Vranešićevom sanatoriju, 1943.

 

Manje su sretni bili mnogi članovi Aleksanderove obitelji stradali za vrijeme holokausta, među njima i njegova sestra Ilka  sa svojim zetom Otonom Vinskim, te nećakinja Zora (bratova kći). Samuel David Aleksander bio je filantrop koji je veliki dio zarade darovao u humanitarne svrhe te je pomagao potrebite i siromašne građane Zagreba, a upravo u tome prepoznata je poveznica za simboličko korištenje prostor i djelovanje Centra tolerancije. U skladu s Urbanističkim planom uređenja tog područja, cilj je postići javnu, društvenu i ugostiteljsko turističku namjenu, odnosno zaokruženu multifunkcionalnu cjelina. Uredit će se multikulturalni i društveni centar naglašen zelenom i energetski učinkovitom gradnjom. Veseli nas da će je posjetitelji izvedbi Brundibara imati prilike posjetiti prvi put nakon dugog niza godina!

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb