Edukacijsko jutro u Daruvaru

Edukacijsko jutro u Daruvaru

02.06.2017.

2. lipnja Daruvar je postao 16. hrvatski grad te 23. grad sveukupno u kojem je održano Edukacijsko jutro.

Program je održan u kino dvorani "30. svibnja" Pučkog otvorenog učilišta i to u suradnji s Ekonomskom i turističkom školom Daruvar te Gradom Daruvarom.

Program je započeo kratkim uvodnim govorom ravnateljice Ekonomske i turističke škole, gđe. Dinke Kavalir, nakon čega je uslijedio nastup zbora Glazbene škole Bruno Bjelinski, koji je impresivno izveo pjesmu Hevenu Shalom Alechem. Potom je uslijedila projekcija "Tajni rata", višestruko nagrađivane ekranizacije istaknute knjige, inspirirane istinitim događajima, popularnog nizozemskog autora za mlade Jacquesa Vriensa. U filmu se posredno obrađuju tematike ratnih zbivanja u Nizozemskoj, pokreta otpora, bježanja Židova i drugih ugroženih skupina od nacističkog progona, deportacija u logore te heroizma “običnog” čovjeka, sve kroz oči mladih protagonista.

Suprotno običaju, nakon projekcije učenicima se nije izravno obratio Branko Lustig, koji u sklopu Edukacijskih jutara mladima iznosi svoje svjedočanstvo iz razdoblja holokausta, budući da je iz zdravstvenih razloga bio spriječen doći u Daruvar. Učenicima je ipak omogućeno čuti njegovo svjedočanstvo i njegove poruke o važnosti tolerancije i prihvaćanja različitosti putem projekcije snimke predavanja koje je održao prošle godine na Edukacijskom jutro u sklopu Festivala tolerancije Zagreb. 

Na programu je sudjelovalo 240 učenika, dobi između 15 i 17 godina, koji su, unatoč izostanku gosp. Lustiga, program ocijenili izvanrednim. Tako su filmu putem glasačkih listića dodijelili iznimnu prosječnu ocjenu od 4.86, dok su i komentari na program bili jednako pozitivni. "Film je odličan, probudio je emocije u meni te me rasplakao - hvala", "Sve pohvale, samo što više educirati o toj temi", "Film je poučan i dirljiv, trebao bi se svima pokazat kako se ovakvi događaji više ne bi ponovili" samo su neki od dojmova koje su učenici iznijeli na listićima. 

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb