Edukacijska jutra

Briga o mladima, prepoznata od organizatora Festivala tolerancije kao najznačajniji segment u razvoju demokratskoga društva, posebice u  današnje vrijeme, u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas je na uvođenje novog obrazovnog programa od 2009. – Edukacijska jutra.

Kroz multimedijalan i multidisciplinaran način, predavanja pružaju obrazovno iskustvo kroz koje učenici i studenti mogu shvatiti koji su događaji doveli do pojave Holokausta, jedne od najtragičnijih epizoda svjetske povijesti. Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Zajedno s učenicima, preživjeli Holokausta progovaraju o nepravdama nacističkih režima i potiču na otvoreni dijalog te apeliraju na suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Na Edukacijskim jutrima od 2009. godine sudjelovalo je više od 22.000 učenika. Program je to koji traje tijekom cijele godine, putem raznih radionica i projekata. Do sada, održan je gotovo 70 puta u 16 hrvatskih gradova, te u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Austriji, čime se ne može pohvaliti niti jedna od institucija u Hrvatskoj koja se bavi edukacijom šire javnosti o Holokaustu.

Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju, svake godine odabirući igrani ili dokumentarni film visoke umjetničke i edukativne vrijednosti, mladima se na njima razumljiv i kroz medij filma blizak način proširuje saznanje o Holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju. Ponosni smo na njihove reakcije, koji priznaju da su do održavanja programa znali vrlo malo ili gotovo ništa o Holokaustu,  a nakon filma i predavanja govore o sasvim drugim spoznajama. Upravo to nam daje snagu i poticaj za daljnje progovaranje o sadašnjim društvenim problemima i kontinuirano širenje potrebe za dijalogom na svim razinama, počevši upravo od onih koji su nosioci jednog zdravog demokratskog i pluralističkog društva.

Ovogodišnji predavači bili su direktor Festivala Branko Lustig i Daniel Wildmann.

 

Ovogodišnja Knjižica edukacijskih jutara

Kino Europa

Branko Lustig:
"Svjedočanstvo preživjelog"

10.04.2017. 11:00

Branko Lustig predsjednik je Festivala tolerancije i slavni filmski producent. Tijekom svoje dugogodišnje karijere dobio je brojne nagrade (uključujući Oscare i nagrade BAFTA-e za filmove 'Schindlerova lista' i 'Gladijator' te jednog Emmyja)...

Kino Tuškanac

Dr. Daniel Wildmann:
Željena tijela: ideal arijevske muškosti

12.04.2017. 12:00

Daniel Wildmann ovogodišnji je gost predavač koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam 30.-ih godina dvadesetog stoljeća. Wildmann je po vokaciji povjesničar i filmski stručnjak te je također direktor Leo Baeck Instituta u Londonu te predavač na Sveučilištu...

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb