Disanje

Disanje

Režija: Karl Markovics

Vrijeme prikazivanja: 08.04.2017. 21:15

Kino prikazivanja: Kino Tuškanac

Vrijeme trajanja: 94 min

Gostovanje uz projekciju: Karl Markovics

Nagrade: LABEL EUROPA CINEMAS AWARD (CANNES - Festival de Cannes - 43e Quinzaine des Réalisateurs), NAGRADA SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM, NAGRADA SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA THOMASA SCHUBERTA, CICAE AWARD (SARAJEVO - Film Festival) CINÉDÉCOUVERTE - PUBLIC AWARD (BRÜSSEL - Royal Belgian Film Archive - Prix de l‘Age d‘Or & Cinédécouverte), EMERIC PRESSBURGER PRIZE FOR BEST FILM INTERNATIONAL ECUMENICAL AWARDCRITICS AWARD (MISKOLC - Jameson CineFest International Film Festival), ZLATNO OKO ZA NAJBOLJI FILM NA NJEMAČKOM JEZIKU U KATEGORIJI CJELOVEČERNOG FILMA (ZÜRICH - Film Festival), PRIX DE LA MEILLEURE PREMIÈRE OEUVRE BEST FIRST FEATURE FILM (QUEBEC CITY - Film Festival – FCVQ) NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM (SAO PAULO - São Paulo International Film Festival)

Sinopsis:

Nakon što je osuđen za ubojstvo iz nehaja, Roman Kogler, 18, služi kaznu u maloljetničkom popravnom domu. Budući da je već odslužio dio kazne, mogao bi biti uvjetno pušten, no šanse su mu slabe: on je ograničen, usamljenik, bez obitelji i čini se nesposobnim za rehabilitaciju.

Nakon propalog pokušaja da ga smjeste u radionicu izvan popravnog doma, Roman pronalazi posao u gradskoj pogrebnoj instituciji u Beču. Neki od kolega ponašaju se prema njemu s nepovjerenjem, a neki s neskrivenim odbacivanjem.

Jednoga dana Roman nailazi na nadgrobni spomenik koji nosi njegovo prezime. Iako se ubrzo ispostavlja kako mu žena koja tu leži nije majka, Roman prvi put počinje postavljati pitanja o svojem porijeklu.

To dovodi do niza situacija u kojima se treba dokazati, kao i do niza razočarenja. Suprotno svim očekivanjima, upravo ta razočarenja čine Romana snažnijim i zrelijim, a na kraju ga dovode do uvida da se propuštene prilike ne mogu nadoknaditi, ni djela iz prošlosti ispraviti, koliko god bismo to htjeli. Sve što ostaje je život koji živimo sada i to kako ga živimo.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb