Izložbe

Promicanje ideja tolerancije na kulturno–umjetnički način važan je dio programa festivala, koji osim što educira i poziva javnost na zajedničko djelovanje i razvijanje kulturnog dijaloga, ujedno obogaćuje i kulturni program grada.

Pojedine grane umjetnosti, poput fotografije ili videa, već su više puta pokazale kao najbrži i najefikasniji put kojim se pristupa najširoj javnosti. Scene kojima smo u zadnje vrijeme svjedoci putem medija svojevrsni su dokumenti stvarnosti, pokazatelji onih istina i činjenica koje možda ne želimo uvijek vidjeti i priznati, ali koji nas podsjećaju da se nepravde događaju u svim zemljama, na svim društvenim razinama i među svim dobnim skupinama. Danas, više nego ikad, ne smijemo dopustiti okretanje glave, zatvaranje očiju pred nečime jer smatramo da 'nije naša stvar' – jedino zajedničkim djelovanjem možemo ovaj svijet učiniti boljim i pravednijim mjestom za sve.

Ovogodišnji bogati program jubilarnog 10. Festivala tolerancije prate i nadopunjuju izložbe koje se svojom tematikom uklapaju i nadovezuju na poruke o rušenju stereotipa i predrasuda te kao oblik kulture dostupan svima nude platformu za razvitak dijaloga i daljnje senzibiliziranje javnosti.

Fotografska izložba talijanskog fotografa Alessandra Pense biti će postavljena u Laubi od 4. travnja 2016. godine, a posvećena je problemu imigranata na Mediteranu: od brojnih brodova, prekrcanih političkim migrantima, ženama, djecom, koji pristižu na talijanske i grčke otoke, prihvatnih centara na Malti, do sve većeg porasta ksenofobije i nasilja prema imigrantima i pripadnicima drugih rasa, potaknuti i lošim ekonomskim stanjem mediteranskih država. Svojim radovima potiče svijest o nužnosti poštivanja osnovnih ljudskih prava i poziva na dijalog u borbi protiv dehumanizacije. 

Izdvajamo riječi afganistanskog učitelja i vlasnika ljekarne, koji je pobjegao u strahu za svoj život, nakon što mu je otac nestao bez traga, ljekarna porušena, a njemu se prijetilo jer nije 'istinski Musliman': "Došao sam ovdje u nadi da će nam europske vlade dopustiti da živimo kao ljudi, a ne kao životinje."

Zagreb, Francuski paviljon

Manfred Bockelmann - "Crtežom protiv zaborava"

27.01.2016.

  Portreti djece i mladih velikog formata Manfreda Bockelmanna Izložbom autora Manfreda Bockelmanna “Crtežom protiv zaborava” postavljenom u Francuskom paviljonu u Zagrebu te njezinim otvorenjem na Međunarodni dan na sjećanje na žrtve Holokausta, 27. siječnja 2016.

10. Festival tolerancije Zagreb, Lauba

Alessandro Penso - "From Afar"

06.04.2016.

Ovo djelo pripovjeda priču izbjeglica, azilanata i migranata koji su stigli u Europu nakon nezamislivih putovanja i istražuje utjecaj promjena i protuslovlja europskog pristupa imigraciji i prihvaćanju na ulazima u EU, pogotovo u graničnim zemljama Grčke, Bugarske, Makedonije...

10. Festival tolerancije Zagreb, kino Europa, Müller Hall

Dječji osvrt - “Crtežom protiv zaborava”

09.04.2016.

09.-15.04.2016. kino Europa, Müller Hall Jubilarnu festivalsku godinu započeli smo na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja otvaranjem impresivne izložbe “Crtežom protiv zaborava” autora Manfreda Bockelmanna koji na velikim formatima slika djecu ubijenu u...

Francuski paviljon SC-a

Andrew M. Mezvinsky - “Jedan dobar dan”

25.01.2017. 11:02

Andrew M. Mezvinsky: “Jedan dobar dan” Francuski paviljon SC-a, Savska 25, Zagreb 27. siječnja - 6. veljače 2017.   O izložbi: Izložba “Jedan dobar dan” - instalacija mladog američkog umjetnika Andrewa M.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb