Edukacijska jutra

Briga o mladima, prepoznata od organizatora Festivala tolerancije kao najznačajniji segment u razvoju demokratskoga društva, posebice u  današnje vrijeme, u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas je na uvođenje novog obrazovnog programa od 2009. – Edukacijska jutra.

Kroz multimedijalan i multidisciplinaran način, predavanja pružaju obrazovno iskustvo kroz koje učenici i studenti mogu shvatiti koji su događaji doveli do pojave Holokausta, jedne od najtragičnijih epizoda svjetske povijesti. Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Zajedno s učenicima, preživjeli Holokausta progovaraju o nepravdama nacističkih režima i potiču na otvoreni dijalog te apeliraju na suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Aktualni društveni događaji (pitanje izbjeglica, netolerancije, prava žena) sve više otkrivaju pojedine socio-kulturne antagonizme te je potreba za progovaranjem o nepravdama, inzistiranje na dijalogu i suradnji čitave zajednice u borbi protiv diskriminacije jedan od glavnih ciljeva 10. Festivala tolerancije.

Ukazivanje na propuste u procesu integracije, poput nedovoljne spremnosti na ostvarenje istinskog pluralističkog društva, sporost institucija u izvršavanju ciljeva, nepostojanje osnovnih alata za izgradnju i razvoj jedne integrirane zajednice, dovodi do otvaranja društvenog dijaloga te potiče i druge festivale na progovaranje o ovim bitnim i aktualnim pitanjima. Upravo to nama kao Festivalu, koji je uvidio potrebu za ovakvim javnim sadržajima, te inicirao otvaranje dijaloga predstavlja izuzetnu čast te svojevrsno priznanje za trud koji iz godine u godinu ulažemo u svrhu razvijanja jednog doista tolerantnog društva u punom smislu te riječi.

Na Edukacijskim jutrima od 2009. godine sudjelovalo je više od 17.000 učenika. Program je to koji traje tijekom cijele godine, putem raznih radionica i projekata. Do sada, održan je 55 puta u 14 hrvatskih gradova, te u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Austriji, čime se ne može pohvaliti niti jedna od institucija u Hrvatskoj koja se bavi edukacijom šire javnosti o Holokaustu.

Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju, svake godine odabirući igrani ili dokumentarni film visoke umjetničke i edukativne vrijednosti, mladima se na njima razumljiv i kroz medij filma blizak način proširuje saznanje o Holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju. Ponosni smo na njihove reakcije, koji priznaju da su do održavanja programa znali vrlo malo ili gotovo ništa o Holokaustu,  a nakon filma i predavanja govore o sasvim drugim spoznajama. Upravo to nam daje snagu i poticaj za daljnje progovaranje o sadašnjim društvenim problemima i kontinuirano širenje potrebe za dijalogom na svim razinama, počevši upravo od onih koji su nosioci jednog zdravog demokratskog i pluralističkog društva.

 

Knjižica edukacijskih jutara

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Europa

Mirko Ilić:
Simboli mržnje

11.04.2016. 11:00

Pogledajte isječak s predavanja: Jedno Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima i općoj populaciji održalo se 11. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati.

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Frank Stern:
Sjećanje kroz film

11.04.2016. 11:00

Drugo Edukacijsko jutro namijenjeno istoj dobnoj skupini, učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima održat će se 11. travnja u kinu Tuškanac s početkom u 11 sati. Predavač će biti Frank Stern, profesor vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu...

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Europa

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

14.04.2016. 11:00

Pogledajte dio predavanja: Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 14. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati. Program će započeti prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb