Diskusije i predavanja

Otvorene diskusije vezane uz teme biranih filmskih i dokumentarnih projekcija, uveli smo u program prošlogodišnjeg 9. izdanja Festivala tolerancije - JFF Zagreb, kao odgovor na potrebe i prijedloge naše vjerne publike.

Zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmijenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja, u diskusijama osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja sudjeluje i publika, kao važan faktor u sukreiranju javnog mišljenja, kroz poticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Program ovogodišnjeg Festivala započeo je skraćenim izdanjem u Ljubljani u siječnju 2016. godine, u sklopu kojeg je, kao svojevrsna najava budućih aktivnosti i glavnog dijela programa, održana panel diskusija na temu „70-a obljetnica završetka Drugog svjetskog rata“, organizirana u suradnji s Mini Teatrom iz Ljubljane, a koju je moderirala ugledna slovenska novinarka Ksenija Horvat.

U diskusiji su sudjelovali eminentni stručnjaci iz Slovenije, Italije i Hrvatske, kao i Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije i preživjeli Holokausta.

Datum održavanja diskusije, 2. rujna, nije odabran slučajno; naime tada se službeno obilježava završetak 2. svjetskog rata, čije se posljedice osjećaju i dan danas, naročito na našim prostorima, gdje se kao trajan problem javlja povezivanje antifašizma s komunizmom, čemu smo nažalost svjedoci i kroz aktualne (ne)političke dogadaje u Hrvatskoj, a razgovaralo se i o procesu suočavanja s našom prošloću i prihvaćanju iste, u svrhu razvijanja bolje i tolerantnije budućnosti

Svake godine trudimo se publici ponuditi još bogatiji i kvalitetniji program te smo osim diskusija kao novitet, za potrebe Festivala u Ljubljani, uveli i dodatnu diskusiju u vidu video konferencije, koja je održana 26. veljače, istovremeno streamingom povezavši Zagreb i Ljubljanu. Na temu 'Nedostatak mjesta obilježavanja/spomen obilježja Holokaustu u Hrvatskoj i Sloveniji', eminentni sugovornici, stručnjaci iz društvenog, kulturnog i političkog života, kao i visoki državni dužnosnici, raspravljali su o trenutačnoj situaciji u obje zemlje, o odnosu prema Holokaustu te općenito o suočavanju s proslošću,  i (ne)prihvaćanju naše zajedničke prošlosti.

Ovaj program, koji se pokazao izuzetno uspješnim, sufinanciran je od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

Jubilarni 10. Festival tolerancije i ove godine donosi brojne diskusije, kao i okrugli stol pod pokroviteljstvom UNHCR-a na zasigurno najaktualniju temu današnjice – pitanje izbjeglica i tzv. 'izbjegličke krize'. Razgovarat će se o uzrocima i posljedicama, izazovima i mogućnostima, i načinima rješavanja ovog pitanja. Europska unija još uvijek nije pronašla uvjerljiv odgovor na predstavljene izazove, od same birokracije, kvota, papirologije, pa do trgovine ljudima i nehumano podizanje ograda na graničnim područjima, a prisutno je i sve veće raslojavanje među samim državama članicama, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar EU te mogućeg scenarija širenja 'izbjegličke krize' na 'krizu unutar EU'.

Pitanjima i odgovorima, stručnošću sudionika, iskustvima i percepcijom publike, argumentiranjem, zajedno ćemo njegovati kulturu tolerantne i uljuđene komunikacije, stvarati kulturu dijaloga te pomoći u izražavanju javnog mišljenja u vremenu kojem pripadamo. 

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

 

 

DISKUSIJE RASPORED

 

Mini Teater

Diskusija: 70-a obljetnica završetka Drugog svjetskog rata

02.09.2015.

„Ne bih mogao živjeti da sam mrzio“ – Branko Lustig otvorio panel diskusiju 10. Festivala tolerancije   Prva aktivnost 10. Festivala tolerancije započela je 02.09.2015. u Ljubljani održavanjem panel diskusije na temu „70-a obljetnica završetka Drugog svjetskog rata“ u suradnji s...

10. Festival Tolerancije Zagreb, Lauba

Okrugli stol: “Izazovi Europe”

07.04.2016. 17:00

Okrugli stol: “Izazovi Europe” 7.travnja u 17 h LAUBA, prilaz baruna FIlipovića 23a   U želji za poticanjem šire javnosti na promišljanje o trenutno najvećem izazovu Europe, u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, organiziramo 7.4.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Europa danas: Rasna revolucija?

10.04.2016. 20:00

Prva ovogodišnja diskusija na 10. Festivalu tolerancije vezana uz film Mi smo mladi. Mi smo snažni, redatelja Burhana Qurbanija, potakla je žustru raspravu o ksenofobiji, rasi, građanskom odgoju, povijesnom nasljeđu i budućnosti Europe. Gosti diskusije: prof. dr.  Tomislav Sunić   dr.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Terorizam: Ideja iza eksplozije

11.04.2016. 20:45

Na diskusiji vezanoj uz film Gledanje mjeseca noću  raspravljalo se o povijesti  terorizma i  pozadni terorizma, odnosno tko stoji iza toga i o budućnosti svijeta. Gosti su došli do zaključka da se čovjek ne treba bojati terorizma, nego normalno živjeti život. Gosti diskusije: dr. sc.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Europa

Iza željezne zavjese: Heroji iz videorekordera

11.04.2016. 22:15

Diskusija vezana uz film Chuck Norris protiv komunizma potakla je mnoga pitanja o cenzuri i koliko je utjecala na filmove 80 – ih godina. Gosti su raspravljali treba li u škole uvesti pop kulturu te da film daje nadu da postoji suptilnost i ljepota u ovo doba izuzetnog siromaštva.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Europa

Demokracija: Ljepota je u različitostima

12.04.2016. 18:00

Diskusija vezana uz film Kroz moj objektiv . Gosti su raspravljali o pitanjima jesmo li postali imuni na slike užasa, koje su današnja svakodnevnica dok ih u prošlosti nije bilo. Gosti diskusije: Borna Sor Silvestar Kolbas Damir Očko  

Kino Tuškanac

Predavanje: Primo Levi: Kemija, književnost i sjećanje

13.04.2016. 10:00

Luigi Dei Rektor Sveučilišta u Firenci PREDAVANJE / PRIMO LEVI: KEMIJA; KNJIŽEVNOST I SJEĆANJE 13.04.2016., kino Tuškanac – 10 h Snima predavanja: Dr.sc. Luigi Dei, profesor fizikalne kemije te rektor Sveučilišta u Firenci, na ovogodišnjem, 10.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Usvajanje: Bitka za obitelj

13.04.2016. 20:30

Diskusija se održala u srijedu 20:30 u kinu Tuškanac nakon dokumentarnog filma Dugi put doma. Film se radi o posvojenim osobama koje pokušavaju pronaći svoje biološke roditelje te pokreće mnoga pitanja vezana uz posvajanje.

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Europa

Bogatstvo životinjskog svijeta: Kavez, omča, klopka

14.04.2016. 18:00

Diskusija se održava u četvrtak u 18:00 u kinu Europa nakon dokumentarnog filma Utrka protiv izumiranja. Znanstvenici predviđaju da će za 100 godina preostati samo 50 posto životinjskih vrsta. Raspravljat  će se o podizanja i i ntegriranja globalne svijesti o očuvanju okoliša...

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Europa

Generacija Z: Bez milosti molim

14.04.2016. 22:15

Diskusija se održava u četvrtak u 22:15 u kinu Tuškanac nakon filma Popravni razred. Na diskusiji će se raspravljati o pitanjima koja pokreće radnja filma, a to je jesu li djeca okrutna, podvrgnuta zlobi u školi i vlastitim obiteljima samo zato što su različita od ostalih.

Kino Tuškanac

Predavanje: Kroz povijest do “Novog Vala” Ukrajinske kinematografije

15.04.2016. 12:00

Svetlana Agrest- Korotkova, 15.04.2016., kino Tuškanac - 12 sati Ukrajinska kinematografija je već dugo nezaobilazni dio svjetske kinematografije, čijem su razvoju doprinijele visoko kreativne osobnosti kao što su Aleksander Dovzhenko i Mikhail Kaufman, Sergey Paradzhanov i Yuri Iljenko...

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Okrugli stol: Mladi - naša snaga, kako mladi razvijaju interkulturalni dialog

15.04.2016. 14:00

Okrugli stol pod nazivom „Mladi – naša snaga, kako mladi razvijaju interkulturalni dijalog“ održao se u petka 15.4.2016. u kinu Tuškanac s početkom u 14 sati. Moderator okruglog stola je gospodin Zoran Pribičević, a sudionici profesorice Romina Makoter, Linda Šimunović Nakić...

10. Festival Tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Normalan: Jesi, nisi, ti si

15.04.2016. 22:00

Diskusija  se održala u petak u 22:00 sata u kinu Tuškanac nakon filma Prirodni poremećaj. Glavni junak filma ima fizičko ograničenje, no mentalno je na razini svojih kolega studenata. Na diskusiji raspravljat će se o pitanjima što je zapravo 'normalno'...

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb