ZBOR DOMAĆIGOSTI

ZBOR DOMAĆIGOSTI

03.07.2020.20:30
Amfiteatar Bundek

Zbor Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Ideja za osnivanje zbora javila se 2015., no tek se u rujnu 2016. godine okupila dovoljno hrabra gomilica ljudi koji su tu ideju i ostvarili. Inicijativa je potekla iz Centra za mirovne studije, organizacije koja se već petnaestak godina bavi integracijom izbjeglica u Hrvatskoj.

Pokretačka ideja bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama. Glavni cilj zbora je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Zbor je usmjeren na stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja u kojem se izbjeglice mogu kroz glazbu slobodno izraziti i stvarati veze s "domaćima" i lokalnom zajednicom. Domaćigosti su mjesto kojem mogu pripadati. Drugi, podjednako važan, cilj zbora je doprinijeti smanjenju predrasuda i ksenofobije u hrvatskom društvu kroz interkulturalnu razmjenu. Upoznajemo drugog i drugačijeg kroz druženje s različitim ljudima, ali i kroz glazbu i jezik, odnosno kroz pjesme karakteristične za zemlje iz kojih članovi zbora dolaze. Članovi zbora bili su, ili jesu, iz raznih zemalja: Afganistana, Njemačke, Srbije, Pakistana, Sirije, Turske, Irana, itd.

Njihov eklektični repertoar najbolje je opisati sintagmom "svašta pomalo". Ne ograničavaju se glazbenim pravcima i žanrovima, već pjevaju ono što vole. Trenutačno uživaju u raznolikim glazbenim bombončićima: od pop pjesme na arapskom do reggae standarda, zulu molitve i tradicijskih pjesama sa svih meridijana i paralela.

Voditeljica zbora je Jovana Lukić, vrsna pjevačica, glazbenica i etnomuzikologinja. Svoju eksplozivnu energiju prenosi na sve članove zbora pa čak i oni najtiši i najsramežljiviji vrlo brzo pronađu svoj glas. Pod Jovaninim vodstvom, ističu, svi su postali bolji pjevači, a zahvaljujući zboru, nadaju se, i bolji ljudi.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb