Općenito

“Tolerancija nije samo moralna dužnost”

(iz definicije UNESC-a)

 

Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb jedinstveni je filmski festival koji, kroz bogati program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije, diskusije i glazbena događanja ima zadatak širiti istinu i sjećanje na Holokaustu te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Od svog prvog izdanja 2007., Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima a, od prošle godine, i prakticira otvoreni dijalog o toj i sličnoj problematici. Krenuli smo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, kako god nas tako i u svijetu, tijekom devet godina Festivala smo se dotaknuli i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra. Prepoznavali smo i upozoravali na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije, govora mržnje, a ove godine bavit ćemo se i problemom migranata i njihove asimilacije.

Naš cilj je educirati mlade i one malo starije, pokazati da nismo svi isti ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot.

 

Glavna okosnica Festivala tolerancije koji će se pod paskom dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga i direktorice Festivala Nataše Popović održati od 8. do 14. travnja, u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, bit će nasljeđe fašizma, pitanje izbjeglica, te problem netolerancije prema drugačijima. Ta aktualna društvena događanja sve više otkrivaju pojedine socio-kulturne antagonizme pa je potreba za progovaranjem o nepravdama, inzistiranje na dijalogu o svim bitnim i aktualnim pitanjima i suradnji čitave zajednice u borbi protiv diskriminacije svakako jedan od glavnih ciljeva 11. Festivala tolerancije.   

 

Knjižicu festivala možete preuzeti ovdje.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb