Masterclass tolerancije

 

13. Festival tolerancije – JFF Zagreb: Masterclass tolerancije

ZAGREB, 7. – 13. travnja 2019., kino Europa – dvorana Müller

 

Hrvatska kinematografija u kontinuiranom je uzletu i iz godine u godinu bilježi odlične rezultate na svjetskoj festivalskoj sceni. Dobra iskustva i rezultati naših filmaša u Hrvatskoj svejedno ostaju slabo vidljivi iz niza razloga, a ključan je slaba medijska zainteresiranost. U pomanjkanju stručnih no pristupačnih i atraktivnih medijskih sadržaja o hrvatskom filmu i filmskim autorima leži problem vidljivosti hrvatskog filma na domaćoj kulturnoj sceni. Kako su nadahnuti, osmišljeni, isplanirani, realizirani i promovirani hrvatski filmovi široj javnosti u pravilu je posve nevidljivo.

Problem arhiviranja svakog koraka kreativnog procesa u postavljanju i realizaciji umjetničkog djela problem je s kojim se susreće cjelokupan umjetnički svijet, ne samo filmski. Autorska samodemistifikacija, dekonstrukcija i analiza postala je važna baš kao i samo umjetničko djelo koje autor potpisuje.

Upravo iz ovih razloga i nadahnuti projektom MasterClass.com, u sklopu 13. Festivala tolerancije prikazat ćemo dva hrvatska filma nakon čije će projekcije redatelji filmova održati stručno predavanje o svim fazama svog kreativnog procesa. Predavanje će se režirati, snimati i montirati te će nakon održavanja biti dostupno svim zainteresiranima. Ideja je da samo predavanje traje 45 minuta i da sadržajno obuhvati autorski rad od prve ideje pa sve do festivalske i kino distribucije određenog filma, a dodatna vrijednost projekta sadržana je u onome što će iza njega ostati: visoko producirana i režirana snimka stručnog predavanja koja će bez ikakve naknade biti zauvijek dostupna svim zainteresiranim korisnicima, prije svih nekim budućim hrvatskim i svjetskim filmskim autorima, kritičarima, filmolozima i povjesničarima filma.

Filmovi koji će biti prikazani u sklopu Masterclassa tolerancije:

Srbenka / dokumentarni / 2018. / 72'
Režija: Nebojša Slijepčević

Zimi 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Iako se znalo tko su počinitelji, nikada nisu kažnjeni za zločin. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Na površinu izviru skrivene traume te kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija.

Obrana i zaštita / igrani / 2013. / 83'
Režija: Bobo Jelčić

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovu rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem se isprepliću paranoja, komedija i drama. Ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega riječ je o čovjeku koji je, kada se njegova zemlja raspala, izgubio sve što ga određuje.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb