Edukacije

 

Kroz lekcije iz povijesti učimo o sadašnjosti

 

Edukacijska jutra

SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELE
Mjesto: kino Europa
Vrijeme: utorak, 9.4., 11.00 -12.30 sati

Na 13. izdanju Festivala tolerancije nastavljamo s programom Edukacijska jutra čiji je cilj približavanje mladima tragedije holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojeg podrijetla. Na ovogodišnjim Edukacijskim jutrima prikazat će se  kratki dokumentarno-animirani film 5105, A Story of an Scape from Mauthausen nakon kojeg će učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele holokausta, Vesne Domany Hardy.

Kroz proučavanje holokausta učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti kao i razumjeti značaj tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. Vrijednost Edukacijskih jutara tim je veća budući da je svake godine u Hrvatskoj sve manje preživjelih holokausta, a oni koji prepričavaju mladima svoja iskustva mogu se nabrojati tek na prste jedne ruke.

U programu koji  tradicionalno dobiva preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja dosad je sudjelovalo više od 25 tisuća učenika iz cijele Hrvatske i šire, a Festival tolerancije prepoznaje brigu o mladima kao najznačajniji segment u razvoju demokratskog društva, posebice u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi.

Film i diskusija / Digitalna kino-škola (DKŠ)

Mjesto: dvorana Müller kina Europa
Vrijeme: ponedjeljak, 8.4., srijeda, 10.4. te petak 12.4. od 11.00 sati

*Potrebno je prijaviti dolazak na e-mail: katarina.juras@jff-zagreb.hr

Program Film i diskusija posvećen integraciji izbjeglica u društvo održava se kroz koncept Digitalne kino-škole (DKŠ). Namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola te ga provode obučeni DKŠ koordinatori i volonteri.

Cilj programa je koristeći film kao medij i diskusiju kao sredstvo angažmana pojedinca, povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju na važnost tolerancije te utjecati na negativnu percepciju izbjeglica u društvu. Filmskim naslovima koji su uključeni u program Film i diskusija zajedničko je prenošenje snažne poruke protiv diskriminacije i netolerancije te se otvara prostor za diskusiju i dijalog. Film neupitno utječe na oblikovanje ukusa te odgojno-etičkih osobina svake, a posebno mlade ličnosti.

Program čine tri osnovne cjeline. Prikazivanje filmova u VR tehnici. Nakon filma korisnici će moći vršiti interakciju s virtualnim elementima te sudjelovati u interaktivnim kvizovima o određenoj temi (biti će povezani uz odgledane VR filmove). Kvizovi su kompetitivni te bi pobjednički tim na kvizu osvojio simboličnu nagradu. Interaktivni zid zadnja je cjelina programa u sklopu koje učenici skupljaju slova i slažu slogane, a kada slože ispravan slogan na platnu im se pojavljuje edukativna poruka.

Važno je napomenuti da sve tri cjeline u radionici koriste razigrane računalne aktivnosti te će se posebno za ove potrebe razviti računalni programi za kviz i digitalni zid kako bi se potaklo korisnike na angažman - dok uče istovremeno se usavršavaju i bivaju nadahnutim uz teme koje radionica obrađuje. Teme su usmjerene prema izbjeglicama.

Projekt bi u sklopu 13. Festivala tolerancije pratilo i u njemu sudjelovalo do 300 učenika, podijeljenih po grupama do 30 učenika. Nakon Festivala, tako razvijen program predstavio bi se školama diljem Hrvatske. Interaktivni zid pratio bi kronološko održavanje programa Film i diskusija, a kasnije bi se razvila aplikacija i za program Edukacijska jutra o Holokaustu (na programu je od 2009. godine sudjelovalo više od 25.000 učenika).

Projektni partner je UNHCR Hrvatska i program je namijenjen razvijanju empatije, solidarnosti, ali i kritičkog razmišljanja kod djece. Upravo kroz nove tehnologije poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti ovaj koncept obrazovanja mladih temeljen je na igri (koncept učenja kroz igru!) te kroz inovativne metode poučavanja koristeći resurse, sredstva i podršku partnera i donatora.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb