OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

25.03.2018.12:15

EFRAIM ZUROFF: OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

9. 4. 2018. u 17:30h

Velika dvorana, kino Europa, Varšavska 3, 10000 Zagreb

Efraim Zuroff rođen je u New Yorku 5. kolovoza 1948. u obitelji Židova porijeklom iz zapadne Ukrajine i Litve. Godine 1978. postaje prvi direktor Centra Simona Wiesenthala u Los Angelesu gdje igra ključnu ulogu u osnivanju knjižnice i arhiva Centra, a kao savjetnik za povijest surađuje na Oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu Genocid. Nakon povratka u Jeruzalem 1980., radi u Židovskoj agenciji na poslovima povezanim sa židovskom izobrazbom u Izraelu i inozemstvu te postaje suradnik-istraživač američkog Ureda za posebne istrage. Tako počinje njegova karijera lovca na nacističke ratne zločince i istinskog Wiesenthalova nasljednika.

 

U ljeto 2002. započinje operaciju Posljednja prilika u sklopu koje se nude financijske nagrade za informacije koje bi pomogle osudi nacističkih ratnih zločinaca. Taj projekt pokrenut je u četrnaest zemalja, a zahvaljujući njemu na svjetlo dana izašla su imena više od tisuću prethodno nepoznatih osumnjičenika, od kojih je procesuirano sto deset. Operaciju Posljednja prilika II pokrenuo je u prosincu 2011., s fokusom na čuvare koncentracijskih logora i pripadnike Einsatzgruppe.

 

Objavio je više od 450 članaka, izvještaja i prikaza o različitim temama povezanima s Holokaustom i drugim pitanjima o židovskom svijetu, među kojima se, uz Operaciju Posljednja prilika, ističu knjige Occupation: Nazi-Hunter: The Continuing Search for the Perpetrators of the Holocaust  (1994.) i Our People; Journey With an Enemy, napisana s litavskom autoricom Rūtom Vanagaitė.

 

Nominiran je za Nobelovu nagradu za mir 2008., a dobitnik je više priznanja u raznim državama, među kojima je i „Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom“ za “osobit doprinos borbi protiv povijesnog revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela”.

 

Uz g. Efraima Zuroffa na promociji će sudjelovati g. Stjepan Mesić dok će razgovor moderirati g. Seid Serdarević.

www.fraktura.hr

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb