Edukacijska jutra

 

Kroz lekcije iz povijesti učimo o sadašnjosti

 

Briga o mladima, prepoznata od organizatora Festivala tolerancije kao najznačajniji segment u razvoju demokratskoga društva, posebice u  današnje vrijeme, u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas je na uvođenje novog obrazovnog programa od 2009. – Edukacijska jutra.

Zajedno s učenicima, oni koji su preživjeli Holokaust progovaraju o nepravdama nacističkih režima i potiču na otvoreni dijalog te apeliraju na suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Na Edukacijskim jutrima od 2009. godine sudjelovalo je više od 22.000 učenika. Program je to koji traje tijekom cijele godine, putem raznih radionica i projekata. Nakon 74 održana programa u šest različitih država danas slobodno možemo reći da su Edukacijska jutra postala pravi brend, program prepoznatljiv sam za sebe i segment Festivala čijim je provođenjem došlo do vidljivog pomaka u društvu, čime se ne može pohvaliti niti jedna od institucija u Hrvatskoj koja se bavi edukacijom šire javnosti o Holokaustu.

Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju, svake godine odabirući igrani ili dokumentarni film visoke umjetničke i edukativne vrijednosti, mladima se na njima razumljiv i kroz medij filma blizak način proširuje saznanje o Holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju.

12. izdanje festivala donosi dva Edukacijska jutra: prvo, na kojemu će gošća biti dr.sc. Lucja Piekarska-Duraj, koja će održati predavanje "Ljepotica (prošlosti) i zvijer (sadašnjosti) u suvremenim filmskim projektima" i drugo Edukacijsko jutro, na kojemu će se prikazati film Vreća s pikulama te će uslijediti svjedočanstvo i razgovor s preživjelima holokausta Brankom Lustigom i Danom Dragutinom Bar-Selom.

Knjižicu Edukacijskih jutara možete pronaći ovdje

12. 4. 2018., 11:00 , kino Europa

BRANKO LUSTIG, DAN DRAGUTIN BAR-SELA i MILJENKO HAJDAROVIĆ:
SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELOG

27.03.2018. 17:00

Kroz životno iskustvo preživjelih, mladima se pruža osoban doživljaj strahota holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednog poštovanja. Edukacijska jutra uče mlade kako da jasno i glasno kažu „Nikada više“!

kino Tuškanac

dr.sc. Łucja Piekarska–Duraj:
LJEPOTICA (PROŠLOSTI) I ZVIJER (SADAŠNJOSTI) U SUVREMENIM FILMSKIM PROJEKTIMA

10.04.2018. 12:00

U njezinom predavanju, nakon osvrta na “Schindlerovu listu”, dr. Piekarska–Duraj ukazat će na opasnosti koje proizlaze iz uljepšavanja prošlosti i utjecaja ovog fenomena na povijesno pripovijedanje. Pravo pitanje ne leži u “stvarnosti” prošlosti, već u današnjim pokušajima njezine interpretacije.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb