Općenito

Festival Tolerancije, osnovan prije 10 godina u Zagrebu, postupno je širio svoje djelovanje, ne samo programski, već i geografski, izvan granica Republike Hrvatske, do susjednih nam zemalja - Austrije, Srbije, Crne Gore, BiH te Slovenije. Koncept kulturno-edukativnog karaktera pokazao se izuzetno uspješnim, što dokazuju i podaci o više od 100 000 posjetitelja koji su prisustvovali filmskim projekcijama, gotovo 15 000 mladih koji su sudjelovali na čak 35 Edukacijskih jutara na temu Holokausta i tolerancije, organiziranih u suradnji sa školama, fakultetima i jedinicama lokalne samouprave, te mnogim posjetiteljima koncerata i izložbi organiziranih s ciljem privlačenja što raznolikije publike i pružajući mogućnost široj javnosti da vlastitim jezikom i primjerima, progovore o (ne)toleranciji. 

Jubilarni 10. Festival Tolerancije započeo je panel diskusijom 02. rujna 2015. godine u Ljubljani, kao svojevrstan uvod u glavni program Festivala Tolerancije - Ljubljana, koji će se u glavnom gradu Slovenije održati od 17. do 21. siječnja 2016. godine. Cjelokupan projekt FOT Ljubljana financiran je od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.

U diskusiji na temu „70-a obljetnica završetka Drugog svjetskog rata“ , organiziranoj u suradnji s Mini Teatrom iz Ljubljane, a koju je moderirala ugledna slovenska novinarka Ksenija Horvat sudjelovali su: dr. Jože Pirjevec, povjesničar iz Trsta, jedan od najznačajnijih diplomatskih povjesničara zapadnog Balkana, član slovenske Akademije znanosti i umjetnosti te autor brojnih knjiga; dr. Blaž Vurnik, slovenski povjesničar i nositelj projekta Skrivena djeca; mag. Monika Kokalj Kočevar, povjesničarka, savjetnica u Muzeju novije slovenske povijesti i članica međunarodnog odbora za Mauthausen; prof. dr. sc. Tihomir Cipek, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije i preživjeli Holokausta. 

Datum održavanja diskusije nije odabran slučajno; naime 02. rujna službeno se obilježava završetak 2. svjetskog rata, čije se posljedice osjećaju i dan danas, naročito na našim prostorima, gdje se kao trajan problem javlja povezivanje antifašizma s komunizmom, a razgovaralo se i o procesu suočavanja s našom prosiocu i prihvaćanju iste, u svrhu razvijanja bolje i tolerantnije budućnosti. 

 

Glavni dio programa FOT Ljubljana u pet festivalskih dana donosi: 


Program otvara kratki film hrvatskih autora Zlatka Boureka i Pavla Staltera "Bečka krv", koji predstavlja autorovo vlastito sjećanje na početak 2. svjetskog rata, a vizualno je inspiriran umjetnošću Otta Dixa i Georga Grosza, nakon čega slijedi projekcija filma Burhana Qurbanija "We are young, we are strong", koji problematizira ksenofobne ispade i nerede koji su se dogodili u novo ujedinjenoj Njemačkoj, u Rostocku 1992. godine, priča prikazana kroz tri različite osobe i tri različita pogleda na situaciju. 

"U tišini", "Čovjek koji je spasio Louvre", "Nikad nije kišilo na Rodosu", "Watchers of the sky", oskarovski film "Phone call"... samo su neki od sjajnih filmova koji su izuzetno dobro primljeni na 9. Festivalu, a koji će biti prikazani u Ljubljani, uz nekoliko novih filmova. Izdvajamo filmove "Local Angel", "Forgiveness" te "Art/Violence" nagrađivanog izraelsko američkog redatelja Udi Alonija. 

Održat će se čak 5 panel diskusija i debata, koncept koji se pokazao izuzetno uspješnim u dosadašnjim izdanjima; zatim ukupno 3 Edukacijska jutra; izložba Seijija Kimota, koja se otvara 25. veljače u Gradskoj Hiži, a moći će se razgledati mjesec dana, te video konferencija na relaciji Zagreb-Ljubljana koja će se održati 26. veljače 2016. na temu "Nedostatak mjesta obilježavanja/spomen obilježja Holokaustu u Sloveniji i Hrvatskoj", s eminentnim sugovornicima i stručnjacima obiju zemalja. 

 

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.
 

Information template.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb